Σχετικά με τον θεσμό της διαμεσολάβησης …
«Εδώ δεν είναι να ‘μαι εγώ πάνω από σένα ή εσύ πάνω από μένα.
Εδώ είναι να ‘ναι ο καθένας μας πάνω από τον εαυτό του».
Γιάννης Ρίτσος
Η διαμεσολάβηση θεσμοθετήθηκε στην χώρα μας με τον ν.3898/2010 με σκοπό της προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τη 21ης Μαΐου 2008 για θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις διασυνοριακών διαφορών.
Στην διαμεσολάβηση μπορούν να υπαχθούν, με συμφωνία των μερών, διαφορές ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Είναι μία διαδικασία επίλυσης διαμάχης, που επιτρέπει στους συμβαλλόμενους να παίρνουν αποφάσεις χωρίς την δικαστική παρέμβαση.
Η επίλυση διαμάχης χωρίς δικαστική παρέμβαση χρησιμοποιήθηκε από πολλούς πολιτισμούς σ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας. Ειδικά στην Αρχαία Αθήνα, προκειμένου να μην έρχονται ενώπιον δικαστηρίου όλες οι αναφυόμενες μεταξύ των πολιτών διαφορές, υπήρχαν στην πόλη 100 ευυπόληπτοι πολίτες, ώριμοι κατά την ηλικία, που περιβάλλονταν με καθήκοντα διαιτητού. Θεωρείται σφόδρα πιθανόν ότι κάθε πολιτική αγωγή έπρεπε να υποβληθεί πρώτα σε εξωδικαστική διαδικασία, προτού οι διάδικοι καταφύγουν στα δικαστήρια (βλ. Ιστορία των Αρχαίων Αθηνών του Σ. Ι. Καργάκου).
Ο διαμεσολαβητής κατά την άνω διαδικασία επίλυσης της διαμάχης δεν κρίνει τα συμβαλλόμενα μέρη και δεν καταλογίζει ευθύνες σε κανέναν! Δίνεται η δυνατότητα στα μέρη να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να κάνουν τις δικές τους συμφέρουσες επιλογές.
Στην διαμεσολάβηση τα συμβαλλόμενα μέρη προσέρχονται με την θέλησή τους και η συμφωνία που τυχόν θα επιτευχθεί δεν θα είναι δεσμευτική, εκτός και αν περιβληθεί, μέσω του δικαστηρίου, τον εκτελεστήριο τύπο.
Στην πραγματικότητα τα συμβαλλόμενα μέρη και όχι ο διαμεσολαβητής αποφασίζουν τον τρόπον, με τον οποίον θα επιλύσουν την σύγκρουσή τους και θα οικοδομήσουν το μέλλον της σχέσης τους. Γι΄ αυτό ο διαμεσολαβητής είναι πάντα ουδέτερος και δεν μεροληπτεί, σέβεται την εμπιστευτικότητα και διακρίνει το πρόβλημα από τους ανθρώπους.
Πολύ εύστοχα η εκπαιδεύτριά μας, κα Μαρία Δαμιανάκη, αναφέρει πως η διαμεσολάβηση είναι μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση επίλυσης διαμάχης, είναι δηλαδή μία λύση πολιτισμού, υπό την βασική προϋπόθεση ότι ο καθένας από εμάς θα κατορθώσει να σταθεί «πάνω από τον εαυτό του».
Ψηφίστηκε, θα τεθεί σε ισχύ την 3η Αυγούστου 2017 και θα ισχύσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 ο νόμος περί της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Παρατίθεται κατωτέρω το πλήρες κείμενο του νόμου:
Παρατίθεται κατωτέρω το πλήρες κείμενο του νόμου:

ΝΟΜΟΣ_ΥΠΑΡΙΘΜ-4469_2017.pdf | |
File Size: | 2457 kb |
File Type: |